Реклама
Реклама
Реклама

Трошоци за набавка

 1. Дополнителни трошоци
 2. Кога купува нов дом, купувачот плаќа:
 3. Стекнувањето на секундарното домување е придружено со плаќање на следниве даноци:
 4. Даноци на имот
 5. Постојат и годишни даноци што секој сопственик на имот плаќа:
 6. Годишните даноци на комерцијални недвижности се како што следува:
 7. Изнајмени даноци и износи за осигурување
 8. Купување имот со хипотека
 9. Комунални плаќања
 10. Без сигурни помагачи ризикот е одличен

Шпанија е една од најлојалните земји во однос на нерезиденти кои купуваат недвижен имот таму. Нема ограничувања, згора на тоа, Шпанија учествува во меѓународен договор за двојно оданочување, така што купувачот, кој поседува станови во неколку земји, плаќа даноци за тоа само во една држава.

Дополнителни трошоци

Ве молиме да имате предвид дека трошоците за стекнување на недвижен имот во Шпанија ќе бидат околу 11,5% над цената на избраниот објект! За купување се потребни минимум документи: важечки пасош и виза, како и НИЕ - идентификациониот број на странец издаден во посебна полициска служба. Ќе ви треба за да добиете дозвола за престој и да направите големи купувања, да земате заеми од банки. Цената за добивање на бројот е 9,27 евра (државна должност).

Набавка недвижен имот во Шпанија ќе бидат потребни следните дополнителни трошоци за регистрација, кои зависат од кој предмет служи како предмет на трансакцијата - примарна или секундарна.

Кога купува нов дом, купувачот плаќа:

- нотарски надоместок за сертификација на документи ; тоа зависи од трошоците за домување и земјиште, обично неговата вредност е во опсег од 300 евра;
- котизација за внесување информации за сопственоста на Државниот регистар на недвижности во граници од 200-750 евра;
- државни давачки IVA - аналог на рускиот ДДВ, тоа е 10%;
- печат за документи - 2% од вредноста на имотот.

Шпанија е една од најлојалните земји во однос на нерезиденти кои купуваат недвижен имот таму Стекнувањето на секундарното домување е придружено со плаќање на следниве даноци:

 • данок на трансфер на имот (ITP); ова е 10% од износот на договорот и веќе вклучува печат;
 • нотарски надоместок од 300 евра
 • такса за регистрација 200-750 евра
 • канцелариски трошоци 200-400 евра

Покрај тоа, ќе ви бидат потребни услуги на адвокат (ако сакате), кој ќе ја придружува трансакцијата, проверете ја неговата правна чистота, помогне во подготвувањето на сите документи. Цената на адвокат обично е 1% од износот на трансакцијата.

Исто така ќе треба да отворите банкарска сметка. Трошоците за издавање на проверки ќе бидат (0,3-0,6% од износот). Агенцијата на Комисијата му плаќа на продавачот на недвижен имот.

По завршувањето на сите формалности на процесот на продажба, сопственикот добива Escritura Publica - потврда за сопственост.

Даноци на имот

Надвор даноци платени еднократно за време на регистрацијата на продажбата.

Постојат и годишни даноци што секој сопственик на имот плаќа:
 • данок на имот (IBI);
 • данок на припишаниот приход, Импуто Собре Ла Renta;
 • данок на собирање на ѓубрето - околу 100 евра годишно;

Годишните даноци на комерцијални недвижности се како што следува:
 • IVA или ДДВ - неговата вредност е 11%, а во некои бизниси тоа е 21%, платени секој квартал;
 • данок на доход зависи од неговата вредност и може да достигне 35%.

Со цел да се намалат даноците и тековните трошоци за купување во Шпанија, како и во Русија,
Договорот за продажба (escriture) често ја одредува намалената вредност на имотот.

Изнајмени даноци и износи за осигурување

Ако имотот стекнат од страна на нерезидент е под закуп, сопственикот е должен да доставува биланс на успех три месеци и да плати данок. Стапката е 24,75% од добивката.
Треба да се каже за осигурување на недвижности. Се смета за трошок за негово одржување. Неговата големина зависи од осигурената сума и видот на домувањето. На пример, исплатата на осигурување за стан од 100 квадратни метри ќе изнесува околу 180 евра годишно.

Купување имот со хипотека

Шпанските банки се подготвени да дадат хипотекарни заеми нерезиденти, за кои можете да платите до 60% од трошоците за сместување. Постојат голем број на кредитни програми за странци, на пример: 50% хипотека на 3,2% на годишно ниво, 60% - на 3,7%. Банките можат да издадат 100% заем за купување хипотека имот. Хипотека се издава за 25-30 години, под услов да мора да се плати по заемопримачот да достигне возраст од 75 години.

Кога купувате секундарна имот со хипотекарен заем, додадете 10% на данокот за пренос, трошокот за регистрација на документи, правни услуги и трошоци на банката до вкупниот износ на трошоци. Се добиваат вкупно околу 11,5%.

Комунални плаќања

Трошоците за сопственост на домот исто така вклучуваат комунални услуги (communidad). Нивната големина варира во региони и зависи од категоријата на домување. На пример, стан од 100 квадратни метри со две спални, две бањи, заедничка соба, кујна и тераса ќе чини околу 700-800 евра годишно. Ако куќиштето се наоѓа во владение, треба да додадете околу 150 евра за чистење на локацијата и грижа за комуналниот базен.

Одржувањето на типична вила од 150 квадратни метри за семејство од 3-4 луѓе ќе чини 800-1000 евра годишно, како и луксузна вила со работен базен од 3-5 илјади евра годишно.

Тарифите за собирање електрична енергија, вода, гас, собирање на отпадот и третман на отпадни води во различни региони на земјата варираат, во зависност од нивото на потрошувачка, времето на годината и добавувачот. Греење во Шпанија се врши со користење на природен гас и се плаќа на фактот на потрошувачка. Трошоците за вода во лето обично се зголемуваат со зголемувањето на цените поради топла и сува клима. Цените за пиење и техничка вода исто така се различни.

Без сигурни помагачи ризикот е одличен

Апсолутно е јасно дека само специјалист кој е добро запознаен со законодавството на земјата, спецификите на оданочувањето во зависност од ситуацијата, цените на предметите и регионалните стапки за одржување на домувањето, можат точно да го одредат целосниот износ на потребните средства во висина на плаќањето за недвижен имот Апсолутно е јасно дека само специјалист кој е добро запознаен со законодавството на земјата, спецификите на оданочувањето во зависност од ситуацијата, цените на предметите и регионалните стапки за одржување на домувањето, можат точно да го одредат целосниот износ на потребните средства во висина на плаќањето за недвижен имот. За да не бидете измамени при купување дом - и тоа се случува во сите држави - не треба да заштедите на услугите на агенциите за недвижнини, кои ќе бидат ангажирани во изборот на станови и адвокатите што ја придружуваат секоја фаза на трансакцијата. Сите финансиски документи и сметки презентирани на купувачот треба внимателно да се проверат, така што "двојната комисија" која е вообичаена во животната средина не се појавува под видот на плаќање за дополнителни услуги - само продавачот плаќа со закон.

Купувачот, исто така, треба да биде јасно свесен дека купувањето имот преку каталогот е едноставно опасно. Со помош на Photoshop, можете да измислите луксузна вила од која било руина. Значи, без патување во земјата, подобро е да биде придружуван од адвокат. Договорите за продажба склучени во Русија во Шпанија се неважечки! И ако депозитот сеуште е платен, тогаш речиси никогаш не може да се врати дури и преку судот. Не ризикувајте големи пари, изберете посредници со искуство и позитивна репутација, а исто така бидете будни.

Користете ги нашите информации агенции за недвижности и ги собереш објекти на нашата страница. Секогаш ќе бидеме подготвени да одговориме на сите барања и да ги зачуваме вашите пари и нерви.