Реклама
Реклама
Реклама

Мојата сопруга сака развод, но јас не: што да правам?

 1. Зошто сака развод? Жени гледна точка
 2. Правни начини да се избегне развод ако нема други опции
 3. Процедури за развод во присуство на деца. Како може мажот да го спречи разводот?
 4. Како да најдам компромис со жена ми?

За жал, модерните статистички податоци за постапките за развод укажуваат на зголемување на бројот на престанати семејства, не само млади, туку и навидум силни и минати низ тестот на времето. Ако вашата жена сака развод, а вие не, не е предоцна да преземате одлучувачки чекори за да помогнете да се спречи тоа. Никој не е имун на грешки, а машки пол не е исклучок. Ако брачниот другар сака да избегне распадот на семејството, тој има шанса дури и кога пријавата е веќе поднесена до судот. Постојат неколку начини за брзо решавање на конфликт со вашиот сопружник или за дополнително време за да се воспостави врска.

Постојат неколку начини за брзо решавање на конфликт со вашиот сопружник или за дополнително време за да се воспостави врска

Зошто сака развод? Жени гледна точка

Според статистичките податоци, повеќето бракови се распаѓаат од следниве причини:

 • Мажот не е задоволен финансиски.
 • Брачниот другар не обрнува внимание на детето и на жената.
 • "Стагнација на домаќинството" - за жал, за циклусот на секојдневните работи, партнерот заборава дека неговата сопруга сака барем малку да ги сака, пофали и романтични датуми.
 • Интервенцијата на роднините на двете страни.
 • Злоупотреба на лоши навики.

Што да правам За почеток, вреди да се обиде да ја промени ситуацијата на подобро. Ова е особено точно ако сопругата поднесе барање за развод, има дете во семејството, а вие не само што сакате да ја запрат, туку исто така се подготвени да преземат каква било акција. Ако една жена инсистира на развод, тогаш има добра причина.

Грижете се за себе, преиспитајте ги своите приоритети, бидејќи за да се избегне дезинтеграција на семејството, понекогаш не е неопходно целосно да се променат околностите, карактерот или начинот на живот. Причината може да биде скриена во проблемот на мало значење за еден човек, но исклучително важен и невозможно нормален семеен живот од положбата на една жена.

Обидете се да не дозволите трети страни во семејни прашања во врска со разводот, меѓутоа блиски роднини може да бидат. За нивното семејство и зачувување, неопходно е да се бориме независно, без "совет" и "помош" на роднините или пријателите, кои само може да ја влошат ситуацијата.

Правни начини да се избегне развод ако нема други опции

Ако жената поднесе барање за развод, а сакате да ја избегнете, можете да ги користите законските методи за да ја промените ситуацијата во ваша корист.

Што треба да прави брачниот другар?

Што треба да прави брачниот другар

Вреди да се земе правна помош од адвокат. Тој ќе може да влијае на одлуката на судот, според која може да се назначи термин за помирување. Ова е особено важно кога има деца во семејството: тие остануваат со мајката за време на разводот, а за мажите, спротивно на популарното верување, ова е многу трауматичен фактор.

Што точно не треба да направите е да го користите детето како "заштита" против разводот. Размислете за фактот дека децата во такви ситуации страдаат повеќе возрасни.

Руското право не ги ограничува правата на сопругата да започне постапка за развод, дури и ако парот има мали деца или жена е бремена, за разлика од мажот кој не се разведе ако детето е под 1 година. Меѓутоа, ако сопругата сака развод, има мало дете, таа треба да претстави тешки причини и докази до судот.

Разумни причини за развод од неговата сопруга:

 • Однесувањето на сопругот во однос на брачниот другар, кршење на членовите од семејството или Кривичниот законик на Руската Федерација.
 • Регистрација на брачен другар во дрога или психо-невролошки диспанзер.
 • Лишување на сопругот на слобода и други моменти.

Дури и ако судењето веќе се случило, не очајувај! Постојат многу примери каде што поранешните сопружници повторно се спојуваат и живеат заедно до крајот на својот живот, повторно се размножуваат.

Процедури за развод во присуство на деца. Како може мажот да го спречи разводот?

Судските власти предвидуваат индивидуално разгледување на одлуката за развод, но пред сé, ќе се земат предвид правата на детето. Затоа, во повеќето случаи, судот одлучува да ги одложи постапките за развод за помирување. Ова треба да се користи ако сопругата поднесе барање за развод, а сопругот е против. Кога сопругата го изработува исказот, судот нема да ги земе предвид емоционалните причини, туку само фактите што имаат докази.

 • Ако парот има деца постари од 1 година, можно е на жената да добие сертификат за развод без добра причина, ако има дозвола од брачниот другар и во отсуство на парница за поделба на имотот.

Ако парот има деца постари од 1 година, можно е на жената да добие сертификат за развод без добра причина, ако има дозвола од брачниот другар и во отсуство на парница за поделба на имотот

 • Ако постојат несогласувања околу престојот и финансирањето на децата или поделбата на имотот, потврдата за развод ќе биде достапна само по завршување на спорот.

Постапката за развод со поделбата на имот и други нијанси може да трае од неколку месеци до неколку години. Времето што е предвидено вреди да се искористи ако сопругот е против разводот за да ги реши разликите и да го спаси семејството.

 • Во моментов, постојат многу тужби, каде што сопружниците го делат не само имотот, туку и правото да живеат со едно од децата. Во повеќето случаи судот ги остава децата со мајката, но ако не е во можност финансиски да го обезбеди детето или води неморален начин на живеење, судот може да издаде налог за децата да живеат со таткото. Во секој случај, судијата ги зема предвид интересите на децата, како и аргументите на брачните другари наведени во барањата. Можеби ќе биде потребно извесно време да се разгледа тужба за развод со барање за право на престој на деца со вас. Овој фактор, како екстремен метод, може да се искористи за одложување на разводот.
 • Фактот дека мажот не се појавил во постапката за развод, исто така, може да послужи како основа за продолжување на терминот за законско раскинување на бракот.

Тоа е важно! Ако брачниот другар по третпат не присуствува на судот, одлуката се донесува во корист на жената, сепак, во зависност од отсуството на мали деца и други законски важечки причини.

 • Ако брачниот другар се појави на суд и го потврдува своето несогласување со одлуката на неговата сопруга, судот има право да даде одложување за помирување во период од три месеци.

Како да најдам компромис со жена ми?

Ако сопругот навистина сака да го спаси бракот, треба да запомни дека секогаш мора да остане човек, да не манипулира со децата, да не го уценува брачниот другар на кој било начин и сигурно да не ја загрозува. Имате деца? Разговарајте со вашиот сопружник за нивниот емоционален стрес во случај на развод. Ова е добра шанса да и докажеш дека си грижлив татко и може да ја натера да ја преиспита својата одлука. Разговарајте со неа за ситуацијата на двете страни - и дефинитивно ќе разберете што да сторите понатаму и како да се однесувате.

Вреди да се обиде да го најде коренот на проблемот, да се компромитира, да се консултира не само со адвокат туку и со семеен психолог. Секогаш постои излез, ќе има желба. Ако мажот се обиде, брачниот другар, гледајќи ја својата желба, може и да ја напушти идејата за прекинување на бракот или запирање на процесот, дури и ако веќе е во тек. Во секој случај, ако имате време, можете и треба да се борите за вашето семејство, да донесувате заклучоци за себе.

Зошто сака развод?
Како може мажот да го спречи разводот?
Како да најдам компромис со жена ми?
Зошто сака развод?
Што треба да прави брачниот другар?
Како може мажот да го спречи разводот?
Како да најдам компромис со жена ми?
Имате деца?