Реклама
Реклама
Реклама

Колку е профитабилно за изнајмување на куќа: од денот или од долг рок

 1. Долгорочни имот
 2. Дневен изнајмување
 3. Сумирај

Дали сте сопственик на куќи почнувајќи да ја изнајмувате? Се прашувате како да добиете максимална добивка? Нашата статија ќе ви помогне да ги процениме сите ризици, добрите и лошите страни на секој од методите за испорака на недвижен имот.

Нашата статија ќе ви помогне да ги процениме сите ризици, добрите и лошите страни на секој од методите за испорака на недвижен имот

Краткорочни или долгорочни имот се практикуваат на пазарот за изнајмување. И двете опции се подеднакво популарни, така што ќе ги разгледаме детално секој од нив.

Долгорочни имот

Таа е погодна за луѓе кои не сакаат непотребни врева, проблеми со агенциите за спроведување на законот, но претпочитаат да "се откажат и да заборават". Оваа опција е најдобро решение за оние кои го напуштаат градот долго време: просторот за живеење ќе остане под надзор.

Станот за долго време најчесто се изнајмуваат од страна на студенти, млади семејства, мигранти од оддалечени места или друг регион.

Предностите на долгорочно изнајмување:

 • Жителите одговорно припаѓаат на имотот, со текот на времето известуваат за дефекти или дефекти (на пример, водопроводчици).
 • Сметките за вода, електрична енергија и гас (при инсталирање на мерачот) ги плаќаат станарите.
 • Станбениот простор носи постојан приход, кој лесно се пресметува однапред.

Конс:

 • Киријата зависи од просечната цена на површината. Во исто време, состојбата на просторот за живеење и количината на мебел не играат одлучувачка улога.
 • Подигне плаќање без претходна согласност со станарите нема да работи. Според законодавството, во случај на долготраен закуп, сопственикот има право да ја зголеми надоместокот не повеќе од еднаш годишно.
 • Постои ризик од измама од страна на станарите: тие можат да земаат станови за изнајмување, покануваат роднини.

Совет! Со цел да се избегне двосмисленост и недоразбирање, при склучување трансакција се препорачува да се изготви договор за закуп. Тој го одредува рокот на вработување, висината на исплатата, бројот на живите лица, одговорноста на страните за оштетување на имотот.

Дневен изнајмување

Сопственикот ја поставува цената за изнајмување независно: врз основа на државата, услови и степен на удобност.

Станари на такво домување се патници, туристи. Посебна категорија - двојки во потрага по осаменост.

Предноста на краткотраен закуп е една: изнајмување стан за изнајмување, за еден месец добивате неколку пати повеќе нето добивка отколку со долготраен закуп.

Недостатоци:

 • Треба постојано да бараме нови гости.
 • Домување е потребно да се обезбеди мебел, да се опреми со кујна и постелнина.
 • За чистење, промена на постелнина, поправка мебел, славини и работи што треба да се.
 • Редефинирањето треба да се направи многу почесто.
 • Можеби има проблеми со соседите поради бучава.

Совет! Запишете ги податоците за пасошот на станарите, бројот на мобилниот телефон за комуникација. Земете пари за целиот предвидениот период однапред - авансното плаќање делува како еден вид осигурување за можна штета.

Сумирај

Секој сопственик избира како е попрофитабилно да го предаде недвижниот имот. Некој подобро еднаш месечно да се сретне со станарите да ги собереш парите. И некој претпочита да го зголеми приходот преку активна кирија за изнајмување. Со контактирање на агенција за да најдете клиенти, ќе ги ослободите некои од вашите грижи. Друга опција е да склучите договор со агенцијата за управување со доверливост на недвижности. Во овој случај, вие редовно ќе добиете договорениот износ, а агенцијата ќе ги преземе сите проблеми на изнајмување и одржување на станот во добра состојба.

Секоја од горенаведените опции е од корист, бидејќи на сопственикот му носи постојан дополнителен приход!

Поврзани мислења:

Се прашувате како да добиете максимална добивка?