Реклама
Реклама
Реклама

Кога е профитабилно да се одмори

 1. Во јули и август е попрофитабилно отколку во мај или јануари
 2. Време или пари?
 3. За придобивките од премиите
 4. Сами планираме одмор
 5. Како да се одмориме пет недели наместо четири?
 6. Новогодишни празници - повеќе, пари - повеќе
 7. Тајната: Студија на Календарот за празници
 8. Тајна два: Вклучете викенд на годишен одмор
 9. Тајна три: Разгледајте ги придобивките од наградата

Периодот на „одмор“ веќе е зад нас, но останува прашањето како е попрофитабилно да се одморите за да добиете повеќе и да изгубите помалку. Во колумната, д-р нашиот експерт Александар Пијатински. н., главен сметководител ГК „ЛАНИТ Образование“.

Растерувајте митови

Постојат три главни заблуди за одморот со кои треба периодично да се среќавате.

 • 1. "Одморот гори ако не го однесете."

  Работодавците можат да бидат казнети со казна ако вработениот не одмори во текот на годината. Исклучок е потребата од производство, но тука има ограничување - вкупно не повеќе од две години. Во исто време, одморот не може да исчезне никаде. И, ако не сте зеле одмор за многу години, а потоа престанавте, тогаш ќе ги добиете сите непланирани денови во форма на компензација.

 • 2. "Целиот одмор може да се замени со компензација".

  Запомнете дека само дел од одмор што надминува 28 може да се замени со компензација. календарски денови (и само по барање на работникот). Точно, постои исклучок од ова правило - ако се откажете, ќе добиете целосен износ на компензација. Не може да се замени дополнителни празници бремени жени и деца под 18 години.

 • 3. "Бројот на заработени денови за одмор се појавува откако месецот е целосно разработен."

  Одморите се заработуваат, како по правило, за две и пол недели работа. Штом вработениот работел половина месец, му беа доделени 2,33 календарски денови на одмор.

Алгоритам за пресметување

Се разбира, клучното прашање на кој било одмор е готовина. За жал, заземањето повеќе отколку што е, нема да успее. Одморите се пресметуваат според просечна заработка, и што и да каже некој, работодавачот нема да плати повеќе. И, ако ја погледнете ситуацијата од другата страна? Ако не можете да заработите повеќе, тогаш можете да размислите како да изгубите помалку. Во економијата постои таков концепт како „крива на пропуштени можности“.

Ајде да погледнеме неколку трикови што ќе ви помогнат да разберете кога вработениот ќе изгуби можни исплати.

  Во оние месеци кога бројот на работни денови е помалку, одморот не е профитабилен. Како по правило, ова се јануари и мај. Во овие месеци, цената за еден работен ден е највисока и, доколку ја промените на просечна заработка на одмор размената нема да биде еквивалентна. Попрофитабилно е да се одморите во месеците кога бројот на работни денови е подолг. На пример, 23 работни дена во еден месец (види календар за производство ), како последно средство, 22. Во 2015 година, најпрофитабилните се јули и декември.

  Од финансиска гледна точка, попрофитабилно е да се одморите заедно со викендите. Заштедувајќи го бројот на заработени денови за одмор, многумина ги поделија и губат повеќе пари отколку ако го зедоа денот на своја сметка.

  Не е профитабилно да се одморите во месеците каде има службени празници. Одморите не се сметаат како дел од платата за одмор, т.е. тие се неплатени. Плус, видете став 1.

  Не заборавајте дека добивате исплата на одмор. По напуштањето на одмор, нема да ви наплатат плата или авансно плаќање. За да ги добиете парите, треба да работите неколку дена.

  Една од најчестите ситуации е боледување. Морам веднаш да кажам дека ова е неповолно во однос на плаќањата. Во овој случај, се одржуваат оние плати за одмор што немавте време да пешачите. Единствениот плус се заштедените денови за одмор, кои компанијата е должна да ги обезбеди по боледувањето (освен ако работникот не пријави пренесување на одмор во друго време).

Непрофитабилно за споделување

Поделбата на отсуството на делови е дозволено со закон, под услов еден од деловите да биде најмалку 14 календарски дена. Од позиција на вработен, таквата поделба е непрофитабилна - ниту финансиски, ниту во однос на рекреација. Деновите што паѓаат на одмор последователно се одземаат при пресметување следниот одмор , а со тоа намалување на доспеаната исплата. Клучна поента е дека делењето на одморот на делови е можно само со договор на странките!

За да ја разберете шемата за пресметување, треба да запомните едноставно правило - одморот се смета заснован на просечна заработка. Што значи ова? Сите плаќања што ги добивате во изминатите 12 календарски месеци ќе бидат вклучени во пресметката. Под услов месецот да заврши. Ако месецот не заврши, а одите на одмор, тогаш исплатите од овој месец ќе останат за следниот одмор.

Вратете се на пресметковните средства. За да го пресметате одморот, земете ги сите исплати што работодавецот ги натрупал во текот на периодот на известување - ова е плата, бонуси итн.

Важно е да се запамети за плаќањата кои не се вклучени во пресметката на одморот - ова е сè што се смета за просечна заработка. Постои една аксиома - просечните индикатори не се вклучени во пресметката на просечната заработка. На пример: боледување, службени патувања, претходна плата за одмор, итн.

Краток потсетник за висината на платата за одмор

Пресметката на платата за одмор не вклучува:

 • сиви плаќања;
 • надоместок според договори од граѓанско право, бидејќи плаќањата се регулираат со граѓанскиот законик, а платата за одмор со работна сила;
 • патување, боледување, плата за одмор и други плаќања за просечна заработка;
 • дел од премиите што се однесуваат на друг период. Тоа е, ако имате плаќање за парцијални работи или има бонуси што се натрупуваат на последниот ден во месецот, подобро е да одморите на одмор не порано отколку од четвртиот ден од следниот месец (бидејќи плаќањето и пресметката на платата за одмор се врши три календарски дена пред почетокот на одморот).

Како заклучок, сакам да напоменам неколку пријатни факти за одморот, за кои честопати забораваме:

 • времето за одмор е твое право утврдено со закон;
 • за времетраењето на вашиот одмор работно место е гаранција во рамките на работни односи загарантиран во Закон за работни односи;
 • платата за одмор е гарантирано плаќање и директна обврска на работодавачот.
 • И за крај, Менделеев ја отвори масата позната на светот првиот ден на одмор ...

Кога е најдобро време да одите на годишен одмор? Нема одговор на ова прашање. Некои луѓе претпочитаат да се релаксираат со децата во текот на летото, некој претпочита зимски спортови и оди на годишен одмор во јануари, други избираат работа со пролетнички ...

И кога можам да користам одмор со максимална корист? Тие изготвуваат некои за да заработат дополнителни пари. И еве како да одиме на одмор со државни празници ? На пример, во мај или јануари?

Во јули и август е попрофитабилно отколку во мај или јануари

Значи, кое е најдобро време за одмор од финансиска гледна точка?

Совет еден: во месеци во кои има многу неработни одмори, износот на платата за одмор ќе биде помал. И обратно, ако еден месец има многу работни денови, тогаш ќе се кредитираат повеќе пари.

Работата е дека ако има многу празници за еден месец, тогаш се зголемуваат таканаречените трошоци за работен ден. Според Законот за работни односи, неработен празници тие не се вклучени во бројот на календарски денови на одмор и не се платени, но го зголемуваат времетраењето на одморот.

Од оваа гледна точка, одмор во мај или јануари е непрофитабилно - има премногу празници и премногу малку работни денови. Но, во летните месеци (во јули и август) работните денови се значително подолги, што значи дека релаксирањето не е само пријатно, туку и корисно за личниот буџет.

Време или пари?

Совет два: да се подели одморот на делови е непрофитабилно. Познато е дека одморот на руски работник е 28 календарски дена. Според Законот за работни односи, еден од неговите делови мора да биде најмалку 14 календарски дена. Што се однесува до преостанатите 14, законот не регулира како е можно, но како е невозможно да се разделат. Оние кои сакаат да се релаксираат подолго знаат како да го организираат ова: имајќи издадено (со согласност на работодавачот) одмор од понеделник до петок (за 5 работни дена), работникот всушност одмора цела недела и со тоа „спасува“ 2 дена одмор за себе. Повторувајќи го ова повторно (повторно, ако компанијата не му пречи), вработениот повторно заштедува 2 дена одмор - на тој начин, тој може да одмори речиси една недела повеќе!

Сепак, овој фокус има свој минус - финансиски. Не секој знае дека викендите во непосредна близина на одмор не се плаќаат. Ако одморите од понеделник до недела, тогаш ќе добиете и плата за одмор за викендот. Разликата може да биде значајна.

За придобивките од премиите

Патем, висината на платата за одмор зависи и од друг многу значаен фактор - приходот на вработените. Затоа
Совет три: платата за одмор ќе биде поголема ако во платежниот период вработениот доби не само плата, туку и исплати за стимулирање (на пример, бонуси). Вработен во болницата, се разбира, ги намалува приходите, а со тоа и платата за одмор.

Секој сметководител ќе ви објасни дека според законот, сите денови на одмор се плаќаат во висина на просечна заработка. Се пресметува на следниов начин: платата пресметана за 12 месеци (ова вклучува плата и бонус) е поделена на 12, резултатот е поделен со уште 29.4 (ова е просечен месечен број календарски денови). Ние добиваме просечна заработка за 1 ден. Сега го помножуваме според бројот на денови за одмор (календар, се разбира) и - еве го! - пред нас е износот на платата за одмор.

Но, не заборавајте дека при пресметување на просечна заработка, се земаат предвид само работните денови, и ако во текот на изминатите 12 месеци сте оделе на одмор или сте биле на боледување, тогаш сите таканаречени пари за одмор и болнички средства нема да бидат вклучени во пресметката просечна плата за 12 месеци. И резултатот во овој случај ќе биде поделен во сметководството не за 29,4 дена, туку со просечниот број на денови што ќе останат без боледување и заминување.

Со други зборови, ако е во период на одмор Ако сте добиле само плата (без стимулативни плаќања), тогаш просечната заработка ќе биде помала. Оставањето на оваа позиција на одмор во пресрет на очекуваната исплата на бонусот е јасно непрофитабилно: подобро е да се одложите и да го задоволите вашиот буџет со поголема сума на одмор.

Секој пат, кога работодавците ќе ни понудат однапред да се договориме за периодите за одмор, ние насилно брзаме кон најповолното време, мислиме, мајските празници и јануарската недела по новогодишните празници. Ова е најочигледната грешка што можеме да ја направиме! Само едно може да биде полошо: одморате од понеделник до недела. Научивме од Татјана Соловијева, главен сметководител на една голема компанија, како правилно да го пресметаме одморот за себе.

Сами планираме одмор

3 правила за одмор што треба да ги знаете

 • Еден дел од вашиот одмор треба да биде најмалку 14 дена. Останатите 14 дена можете да ги скршите по ваша дискреција.
 • Поделбата на отсуството на делови треба да се договори од две страни: вие и вашиот работодавец.
 • Неработните празници не се вклучени во бројот на календарските денови на одмор и не се плаќаат. Како да заштедите пари на одмор.

Одморете одмор месечно со најмногу работни денови

Кој месец ќе се смета за најпобеден за вас? Оној во кој вашите потенцијални работни денови се подолги! Обрнете посебно внимание дека работните денови и календарските денови имаат огромна разлика. На пример, во наредната година 2015 година, јануари има 31 календарски ден, а работниците имаат само 15. Во јули, под истиот услов, 31 календарски ден, работниците имаат 23. Значајна разлика, нели?

Можете самостојно да изберете свој удобен период за одмор, што ќе ви одговара во однос на времето за одмор и времето за одмор. За да не ве збуниме во мрежата на пресметки, следете го лесниот пример.

Земете бројка која ќе стане пример за месечна плата од 40.000 рубли. За да ја дознаете цената на вашиот ден во одреден месец, треба да го поделите износот на вашата плата по бројот на работни денови во еден месец. Во јануари 2015 година, во такви услови, еден ден чини точно 2666 рубли 67 kopecks. Во јуни - 1904 рубли 76 kopecks. Се чини дека еднаш во јануари, денот на вашата работа е поскап од јуни, но не брзајте да се радувате. За да се пресмета платата за одмор, се зема просечната заработка за последните 12 месеци пред одморот. Затоа, ја покажуваме ефективноста на овој метод со пример на 14 календарски (10 работни) денови во јануари, јуни, септември и декември од следната 2015 година.

Јануари 2015 година: 15 работни дена, за секој работен ден добивате 2666 рубли 67 копии. Ако одите 14 календарски денови (10 работници), остануваат само пет работници. Излегува дека платата за јануари е 13.333 рубли. 33 kopecks (ние ги помножуваме трошоците за еден работен ден со всушност работените денови во јануари) . Збирот на плата за одмор останува непроменет - 19047 рубли. 61 копец Како резултат, да го направите вашиот одмор во јануари, ќе добиете 32.380 рубли. 94 копици

Јуни 2015 година: 21 работен ден, за секој од нив добивате 1904 рубли 76 копи. Овој месец остануваат 11 работни дена, за кои ќе добиете 20952 рубли 36 копи. Извршувајќи го вашиот одмор во јуни, ќе добиете 39999 рубли, 97 копи.

Септември 2015 година: 12 работни дена. Цената на еден работен ден овој месец е 1818 рубли 19 копици. Плата за септември - 21818 рубли, 18 копици. Извршувајќи го вашиот одмор во септември, ќе добиете 40865 рубли, 76 центи.

Декември 2015 година: 23 работни дена кога еден работен ден чини 1739 рубли 13 копи. Платата за работените 13 дена ќе изнесува 22.608 рубли 69 копеки. Извршувајќи го вашиот одмор во декември, добивате 41.656 рубли од 30 копици.

Како да се одмориме пет недели наместо четири?

Кој е најдобриот начин за организирање на одмор: понеделник до недела или понеделник до петок? Всушност, ова е многу сериозно прашање, одговорот на кое ќе ви помогне да добиете повеќе време за одмор или да го зголемите времетраењето на вашиот одмор.

Факт е дека при одмор 7 календарски денови, сабота и недела ќе се плаќаат и како одмор. Во исто време, за пет дена одмор ќе добиете малку помалку време за одмор, но ќе освоите дополнителни 2 дена на одмор! На овој начин можете да одморите скоро една недела повеќе. Се разбира, одлучете сами што сакате да добиете: поголема плата за одмор или повеќе денови за одмор. Како да го спакувате куферот на одмор.

Новогодишни празници - повеќе, пари - повеќе

Веќе сфативме дека одмор во јануари не е искрено идеја. Но, ако сакате да создадете вистински долг зимски викенд за сами да одите на скијање или да барнете на сонце, одморете се во декември. На пример, една недела пред Новата година - од 17 декември до 31 декември. Потоа, вашиот одмор, земајќи ги предвид празниците во јануари, ќе трае 22 дена. Не е лошо, а? Планираме одмор на море (и не само) правилно!

Одморите се пресметуваат според посебен алгоритам заснован на заработката на вработениот за минатата година . Односно, платата за одмор не се пресметува пропорционално со платата, како што мислат многу вработени. Затоа нивната сума никогаш не се совпаѓа со тековната плата.

Според законот, сите денови на одмор се плаќаат во висина на просечна заработка.

Се пресметува на следниов начин: платата пресметана за годината е поделена на 12, резултатот е поделен со бројот на работените часови (или денови) за истите 12 месеци. Просечната заработка ја добиваме за еден ден. Сега го помножуваме според бројот на денови за одмор и пред нас го имаме збирот на плата за одмор.

Кога да се опуштите и тоа е пријатно и профитабилно, сметководителите знаат со сигурност. Тие споделија тајни: како да се избере времето за одмор од финансиска гледна точка.

Тајната: Студија на Календарот за празници

Најдобриот пријател кога планирате одмор е календар за производство: тој ќе ви каже точно кога и колку работиме.

Во Казахстан, календарот за празници за 2017 година изгледа вака:

Обрнете внимание на месеците во кои има многу неработни одмори. Ако вашиот платен одмор падне токму во овие месеци, тогаш на крајот ќе добиете многу помалку.

Напротив, ако има многу работни денови за еден месец, тогаш ќе се кредитираат повеќе пари.

Работата е дека ако има многу празници за еден месец, тогаш се зголемуваат таканаречените трошоци за работен ден. Според Законот за работни односи, неработните празници не се вклучени во бројот на календарските денови на одмор и не се платени, но го зголемуваат времетраењето на одморот.

На систем на плати платата за еден месец не зависи од тоа колку работни денови има во него - 18 или 22. Но, ако сè работно време овој месец, вработениот одмараше, тогаш покрај платата за одмор тој нема ништо повеќе. Ако месецот, исто така, работел денови, тогаш вкупен износ за овој месец се зголемува.

Ако месецот, исто така, работел денови, тогаш  вкупен износ  за овој месец се зголемува

Од оваа гледна точка, март и декември се најмалку корисни за правно отсуство. Бидејќи тие имаат најмалку работни денови. Оваа година - 19 работници во март и 18 во декември.

Но, во јуни, август, октомври и ноември има многу повеќе работни денови, што значи дека не е само пријатно да се опуштите, туку и корисно за личен буџет.

Тајна два: Вклучете викенд на годишен одмор

Годишно исплатено основно работно отсуство обезбедени според чл. 88 Закон за работни односи најмалку 24 календарски дена.

Една од иновациите на Законот за работни односи: одморот може да се земе во делови, но еден дел од одморот треба да биде најмалку 14 дена.

Rsубовниците да се релаксираат подолго обично го прават тоа. Направете одмор од понеделник до петок, за пет работни дена, но всушност тие одмараат цела недела и со тоа се спасуваат два дена одмор. Ако надлежните не им пречи, можете да го повторите ова, повторно заштедете два дена одмор. Така, може да почива речиси една недела повеќе.

Но, овој трик е полн со губење на финансиите. Факт е дека викендите во непосредна близина на одмор не се плаќаат.

Тајна три: Разгледајте ги придобивките од наградата

Висината на платата за одмор зависи од друг многу значаен фактор - приходот на вработените.

Празниците ќе бидат повисоки доколку во периодот на наплата вработениот доби не само плата, туку и стимулативни плаќања (бонуси). Главната работа е дека тие се на постојана основа, а не еднократно.

И тука болнички работник , напротив, ги намалува неговите приходи, а со тоа и платата за одмор.

[ U ] [ OT ] [ ST ] [ OST ] [ TG ] [ GTU ] [ U ] [ OT ] [ ST ] [ OST ] [ TG ] [ GTU ]                    ид   Друго  Руски  Украински  Белоруски  полски  Англиски  шпански  Германски  турски  Бугарски  чешки  унгарски  естонски  ерменски  Казахстански  хебрејски  Грузиски  Српски  Хрватски  Литвански  Словачки  Словенечки  Албански  Македонски  Латвиски  Киргистански  Монголски  португалски  Узбекистански  корејски  романски  Дански  грчки  Холандски  норвешки  шведски  италијански  француски  индонезиски проект арапски  хинди  бенгали  кинески  [Азербејџан  ] [Босански бос ] [Таџикистански  ] [латински  ] [Виетнамски  ] [Каннада кн ] [фински  ] [Филипински  ] [Ирски  ] [Исландски  ] [Шкотски (галски) gd ] [Јапонски  ] [Африканс  ] [Амхарски сум ] [каталонски  ] [sebuan ceb ] [ корзикан  ] [Велшки  ] [Есперанто  ] [Баскиски еу ] [Персиски  ] [Фризиски  ] [Галициски  ] [ gu gu gu gu ] [куќа  ] [Хавајски  ] [Хмонг хм ] [Креол (Хаити) хт ] [Игбо иг ] [Јавански  ] [Кмерски  ] [Kurmanji  ] [Луксембург lb ] [лаошки  ] [Малгашки  ] [Маори  ] [Малајалам ml ] [марати] [Малејски  ] [Малтешки  ] [Бурмански мој ] [Непалски  ] [cheva ny ] [пунџаби  ] [Пауш  ] [Синди sd ] [Синхајски си ] [Самоа  ] [shona sn ] [сомали  ] [ ул ид Друго Руски Украински Белоруски полски Англиски шпански Германски турски Бугарски чешки унгарски естонски ерменски Казахстански хебрејски Грузиски Српски Хрватски Литвански Словачки Словенечки Албански Македонски Латвиски Киргистански Монголски португалски Узбекистански корејски романски Дански грчки Холандски норвешки шведски италијански француски индонезиски проект арапски хинди бенгали кинески [Азербејџан ] [Босански бос ] [Таџикистански ] [латински ] [Виетнамски ] [Каннада кн ] [фински ] [Филипински ] [Ирски ] [Исландски ] [Шкотски (галски) gd ] [Јапонски ] [Африканс ] [Амхарски сум ] [каталонски ] [sebuan ceb ] [ корзикан ] [Велшки ] [Есперанто ] [Баскиски еу ] [Персиски ] [Фризиски ] [Галициски ] [ gu gu gu gu ] [куќа ] [Хавајски ] [Хмонг хм ] [Креол (Хаити) хт ] [Игбо иг ] [Јавански ] [Кмерски ] [Kurmanji ] [Луксембург lb ] [лаошки ] [Малгашки ] [Маори ] [Малајалам ml ] [марати] [Малејски ] [Малтешки ] [Бурмански мој ] [Непалски ] [cheva ny ] [пунџаби ] [Пауш ] [Синди sd ] [Синхајски си ] [Самоа ] [shona sn ] [сомали ] [ ул. Сесато] [Судан ] [Свахили ] [Тамил ] [Телгиски те ] [Тајландски ] [урду ] [Khosa xh ] [јидски yi ] [јоруски јо ] [зулу ] [ TF ]
Забелешка : Недефинирана варијабла: url_text во / дома /admin/web/server4.doubleclick.net.ru/public_html/scriptts/api/method/ TranslateText.php на линија 936
Нема текст
Садот е оштетен! Обидете се повторно да ја добиете статијата GetTextFromUrl.php , но ова ќе ги избрише сите постојни преводи !!!

И, ако ја погледнете ситуацијата од другата страна?
Што значи ова?
Кога е најдобро време да одите на годишен одмор?
И кога можам да користам одмор со максимална корист?
На пример, во мај или јануари?
Време или пари?
23. Значајна разлика, нели?
Како да се одмориме пет недели наместо четири?
Кој е најдобриот начин за организирање на одмор: понеделник до недела или понеделник до петок?
Не е лошо, а?