Реклама
Реклама
Реклама

Како да се бројат совети?

 1. Совети во Русија
 2. Како да оставите врв кога плаќате со картичка?
 3. Традицијата на давање совет
 4. Совети во различни земји
 5. Во САД
 6. Во Јапонија и Австралија
 7. Во Швајцарија, Холандија и Австрија
 8. Во Шведска, Данска и Норвешка
 9. Во Франција
 10. Во Германија
 11. Во жешките земји на Тунис и Египет
 12. Во Израел
 13. Во Италија
 14. Во Грција и Кипар
 15. Правило на благодарност

Како да правилно врвот. За повеќето Руси, во моментот кога сè е изедено во ресторанот и келнерот, законот е полн со болна медитација: колку да се остави за чај и како да го плати врвот од картичката?

Постои верзија зошто топењето е т.н. , поврзано со возачот. Бидејќи не можеа да пијат алкохол, да бидат на работа, за да се загреат, додека чекаат за господар или нов патник, ќе одат во чајни простории. Затоа побараа од патникот "прилично пени за чај" во буквална смисла на овој израз. Со текот на времето, оваа фраза се населила на јазикот, а за мала количина, која е оставена покрај главната сметка, беше фиксирано името "врв"

Совети во Русија

Во современата Русија, советите целосно се вратија во нормала само во рестораните. Општо прифатениот износ на остатокот "за чај" на келнерот обично е 8-10%, ретко - 15% од сметката. Во исто време, во повеќето случаи, советите не се вклопуваат во сметката. За ова, по правило, предупредува натписот на чекот, велејќи: "Наградата на келнерот е добредојдена, но секогаш останува на ваша дискреција".

Меѓутоа, во голем број институции (најчесто ниско ниво), советите можат да бидат вклучени во сметката. Во овој случај, тие ќе мора да платат. Покрај тоа, услугата е веројатно да се вклучи во сметката за време на банкет.

Понекогаш совети се оставени на курири (најчесто при доставување на храна, како што се пица или суши), како и таксистите, хотелот исто така ќе биде среќен да ги советува.

Некои кафулиња и продавници за пецива, во кои честопати се одземаат потрошувачите, може да се најдат веднаш до благајната, малите тегли / кутии, во кои можете да ставите совет ако сакате.

Некои кафулиња и продавници за пецива, во кои честопати се одземаат потрошувачите, може да се најдат веднаш до благајната, малите тегли / кутии, во кои можете да ставите совет ако сакате

Како да оставите врв кога плаќате со картичка?

Светот не застанува, а електронските плаќања станаа цврсто воспоставени во современите градови, па можете да оставите врв со картичка. Ако немате готовина, можете да му кажете на келнерот прилагодениот износ, вклучувајќи ја и наградата - службеникот ќе го внесе токму овој број во терминалот и ќе ја намести вашата картичка заедно со главниот износ на фактурата откако ќе го внесете PIN-от.

Во некои апликации, такси, исто така, го воведе концептот на совети - можете да изберете големина на совети кои ќе бидат додадени на вашата сметка во апликацијата. Во Gett такси, оваа опција може да се поврзе на континуирана основа или можете да го направите за време на патувањето, но ако возачот веќе го затвори своето патување, нема да можете да оставите врв од картичката.

Традицијата на давање совет

Во странство, системот за врвови е формиран долго време, а кршењето значи дека го заслужува молчивиот презир на присутните.

Во 2000 година, Хилари Клинтон јадеше појадок во ресторан во градот Албион во државата Њујорк, од каде што трчаше за Сенатот на САД, и не ја напушти келнерката. Овој случај беше детално опишан во весниците, а возбудените Американци од целата земја почнаа да испраќаат лути писма до алчен г-ѓа Клинтон, како и парични трансфери за обидената келнерка. Оваа рамнодушност кон проблемите на сиромашна девојка, во чиј буџет врвот составува значителен удел, едвај го чини Хилари Клинтон место во Сенатот. Долго време таа мораше да ги убеди гласачите дека нема намера да ја навредува келнерката.

Долго време таа мораше да ги убеди гласачите дека нема намера да ја навредува келнерката

На Запад, вообичаено е да оставиме совети на речиси сите луѓе од редот на присутните: бармени, слугинки, вратачи, вратарски, главен келнер и таксист. Во овој случај, цената на превртување е добро исплатена. Еден познат гостин на хотел во Европа, на пример, дефинитивно ќе замине секој ден на маса 0,5-1 евра - така што слугинката може да ја исчисти просторијата со двојна ревност и почесто да менува постелнина и крпи.

Посебни келнерки на приказна. Историски гледано, во кафулињата и рестораните граѓаните ги напуштија најзначајните количини во прилог на чајот, покрај тоа, на големината на сметката. Покрај тоа, речиси секоја земја има свои особености и традиции. Пред да одите на пат, тие треба да се изучуваат - барем за да не влезат во непријатна ситуација.

Совети во различни земји

Во Република Чешка

Во Прага, советите се земени мали, обично во износ од 5-10% од сметката или во насока на мало заокружување. 15% се сметаат за речиси непристојни. Освен тоа, ако келнерот не си дозволи да ја донесе промената или да ја зголеми сметката по сопствено наоѓање, можете да го изразите своето несогласување.

Во САД

Во Америка, келнерите одлучија да заминат за чај прилично големи пари . Овде советите за до 25% од цената на нарачката се сметаат за добра форма, во зависност од нивото на ресторанот и квалитетот на услугата.

Во Америка, општото правило функционира: поголемото и поскапото претпријатие, толку повеќе треба да заминете за чај. На пример, во мали ресторани и кафулиња келнерот ќе биде целосно задоволен со 10% од вредноста на нарачката. Ако зборуваме за мал ресторан - 15% ќе биде доволно. Во добри установи, посетителот нема да разбере ако додаде помалку од 20-25% од износот на нарачката на проверката. Овие барања се евидентирани дури и во посебен меморандум на Националната асоцијација на ресторани во САД. И покрај тоа што не е неопходно да се вршат формално, оставајќи го келнерот без врв е речиси ист како јавно да му даде шлаканица во лицето и изразувајќи не само незадоволство од квалитетот на услугата, туку вистински огорченост.

Во Јапонија и Австралија

За разлика од другите земји во Јапонија Напротив, генерално е забрането вртење . Јапонците веруваат дека служењето на највисоко ниво е нивна должност и ја сметаат понудата за наградување за добра работа како навреда. Истиот пристап кон превртување постои во Австралија . Без разлика дали сте во голем град или во мал град, без разлика дали посетувате казино или престижен ноќен клуб, не треба да оставите врв. Покрај тоа, обидот за вртење може доста често да предизвика непријателска реакција од продавачот, келнерот или таксистот.

Во Швајцарија, Холандија и Австрија

Не е премногу мачен врв и внатре Швајцарија , Холандија и Австрија . 10% познати на руските туристи во овие земји се сметаат за луксуз, па дури и отпад. Вообичаено е да се остават на келнерите не повеќе од 3-6%.

Во Австрија , патем, постои сосема законски начин да не се плати сметката на сите. Ако три пати сте побарале да ви донесеме сметка, а келнерот не одговори, имате целосно право да ја напуштите институцијата без да платите ништо. Навистина, за жал, речиси воопшто нема вакви келнери во оваа земја.

Во Шведска, Данска и Норвешка

Во скандинавските ресторани совети (7-10%) скоро секогаш се вклучени во сметката . Затоа, од посетителите не се очекува дополнителна инвестиција, иако, се разбира, тие нема да бидат навредени ако оставите неколку монети.

Во Франција

Најскапиот од европските земји во однос на совети е Франција . Превртувањето на француски се нарекува "чистлив" (Pourboire - буквално: "да се напие"). Во повеќето кафулиња и ресторани, пурпур е вклучен во сметката : постои линија која опфаќа услуга ("вклучена услуга") - 15-16% од износот на нарачката. Освен тоа, во Франција и во Париз, вообичаено е да се остават дополнителни 0,5-1 евра. Тие се ставаат во тркалезна плоча на која келнерот ја носи сметката. Интересно, на југот на Франција, келнерите воопшто не добиваат плата за нивната работа и живеат исклучиво на понудите на купувачи.

Во Германија

Во Германија, советите се во редот на работите, иако тие не се задолжителни насекаде. Ни келнерот, ниту таксистот, ниту фризер не треба дополнителна "mzde": нивните услуги се вклучени во главната сметка и сочинуваат околу 5-10%. Тука, патем, не е невообичаено кога кафетеријата на редовниот купувач (тие можат да станат веќе трет пат) е придружуван со бесплатна чаша за патот.

Во жешките земји на Тунис и Египет

Во Тунис и Египет, теоретски, воопшто не можете да платите совет - трошокот за одржување е вклучен во сметката. Сепак, поголемиот дел од туристите оставаат околу 5-10%: редок човек може да издржи под будното око на локален слуга, кој чека дополнителен надомест.

Во Израел

Во Израел, 10% е доволно, но во повеќето други земји, 6-7% ќе бидат среќни; во Бугарија, Унгарија и Словенија, 5% ќе бидат задоволни. Во Турција, 7-10% се сметаат за добра форма.

Во Италија

Советите од Италијанците се вклучени во сметката и се означени со специјалниот сервис servizio e coperto ("сервирање и сервирање") - од 5% до 10% од износот на нарачката. Португалските и шпанските келнери сметаат на истиот износ на наградување, но тука советите не се вклучени во сметката.

Во Грција и Кипар

Грците очекуваат од вас да се советувате. Тука "задолжителната" такса е 10% од вредноста на нарачката. На грчки, патем, советите се нарекуваат "филодорим", во преводот - "пријателски подарок".

Правило на благодарност

На крајот, давањето или не давањето врв е лична работа. Совети се доброволно благодарност за услугата што ја сакате.

Царината може да биде различна, но низ целиот свет тие се придржуваат кон следното правило: никогаш и под никакви околности никому не му дава ниту денар (Eurocent, денар) ако квалитетот на услугата не е задоволен (ако, се разбира, советите не се вклучени во сметката - во овој случај, плати задолжително). Но, ако ви се допадна, тогаш зошто да не го направите другото лице посреќно?

Вие исто така може да бидат заинтересирани да прочитате за Должности на Келнер

Извор travelez.ru

За повеќето Руси, во моментот кога сè е изедено во ресторанот и келнерот, законот е полн со болна медитација: колку да се остави за чај и како да го плати врвот од картичката?
Како да оставите врв кога плаќате со картичка?
Но, ако ви се допадна, тогаш зошто да не го направите другото лице посреќно?