Реклама
Реклама
Реклама

Како да платите единствен документ за плаќање преку Интернет. Начини на плаќање за единствен документ за плаќање - документ

  1. Како да прочитате документ за плаќање
  2. Како да разликуваме лажен
  3. Како да се добие пр
  4. Предности за добивање на приемот на домување и комунални услуги во електронска форма:
  5. Примање на сметки за домување преку страницата
  6. Приемот на сметките преку е-пошта преку ЦСЦ
  7. Како да испечатите потврда за комунални услуги
  8. Преземете ја приемот на домување и комунални услуги

Начини на плаќање за единствен документ за плаќање

Секој месец, московјаните неизбежно стојат во долги линии на банкарски филијали да плаќаат за комунални услуги, не само што губат драгоцено време, туку и плаќаат провизии, понекогаш и до 1/10 од вкупниот износ на плаќања. Според статистичките податоци, сличен начин на плаќање комунални услуги водени од над 80% од московјаните. Додека денес постојат алтернативни и поудобни начини да се плати за комунални услуги, заштедувајќи време и сопствени пари.

Плаќања преку банкомати

Овој метод е погоден за оние кои имаат средства на банкарска сметка или кредитна картичка. Услугата за плаќање на комунални услуги преку банкомат е обезбедена од многу банки. Повеќето од нив немаат комисија, а постапката трае само 2-3 минути. Технологијата на плаќање на "комунална" е исклучително едноставна: во главното мени на банкомат треба да ја изберете опцијата "Плаќање на комунални услуги" и да го внесете бројот на вашата лична сметка. По операцијата, банкомат отпечати чек со кој се потврдува неговото извршување.

Плаќање преку терминали за плаќање

Московјаните кои немаат банкарска картичка можат да плаќаат сметки за комунални услуги преку терминали за плаќање. Всушност, овие се исти банкомати (мени - број на сметка - плаќање - проверка), само прифаќајќи готовина. Таков терминал можете да го најдете во супермаркетите, трговските центри, продавниците, метро и на други јавни места.

Интернет банка

Денес оваа услуга нудат многу големи банки. Банката ќе издаде лозинка во банката, а од безбедносни причини постојано се ажурира, секој пат кога ќе се испрати преку СМС. Сите трошоци се наплатуваат од банкарска картичка. Избирање на опцијата „Плати за ЕПД“, мора да го внесете бројот на лична сметка. За да не го внесете повторно бројот на личната сметка секој пат, постои услуга за негово автоматско меморирање. Убав бонус е можноста да плаќате сметки за комунални услуги директно од дома и во секое време од денот, како и плаќање за бензин и електрична енергија.

Услуга " Лична сметка »На веб - страницата www.gu-is.r u

Услугата одамна е заслужено популарна кај московјаните, поради можноста да се пренесе сведочењето на ИТС и да се испечати еден документ за плаќање, без да се остават wallsидовите на вашиот дом или канцеларија. За да ја користите оваа опција, доволно е да се дојде еднаш со пасош во државниот код на областа ИЦ, да добиете најава и лозинка на услугата, а целата историја на надоместоци за комунални услуги е секогаш при рака.

Сепак, раководството на државната институција „Центар за координација на ИС ИП“ одлучи да им го олесни животот на граѓаните и да ја надополни страницата со услуга со која можете да плаќате за комунални услуги. За да го направите ова, одете на страницата: / pa y, бирајте го бројот на личната сметка, изберете удобен начин на плаќање и извршете ја операцијата. Кога плаќате за услуги, се наплаќа провизија - од 1,2%.

Покрај тоа, плаќачите имаат можност да се претплатат на оваа услуга: со регистрација во овој дел на страницата, корисниците можат да примаат СМС-пораки секој месец на мобилен телефон или „потсетник“ по е-пошта за потребата од плаќање сметки за комунални услуги, наведувајќи го износот наплатен и бараат потврда за плаќање како дел од претплатата.

Во блиска иднина, ќе биде можно да се плаќаат сметки за комунални услуги без интерес за клиники, училишта, градинки и други социјални установи. Оваа инструкција ја даде градоначалникот на Москва, С.С. Собјанин на состанокот за подобрување на постапката за плаќање на сметки за комунални услуги во Москва. Московската влада исто така има намера да потпише договор со банките, според кој ќе се утврди единствена стапка на провизија при прифаќање на сметки за комунални услуги.

Како алтернатива, градоначалникот на Москва предложи да се разгледа можноста за воведување безготовински плаќања за комунални услуги со помош на централизирани сметководствени оддели на организации и институции. Во овој случај, граѓаните треба едноставно да напишат изјава на местото на работа, а исплатата за комунални услуги автоматски ќе се одземе од нивната плата.

ЕНП е една платежен документ . Тоа го примаат жители чии куќи ги брои центарот за јавни услуги Моите документи.

Како да прочитате документ за плаќање

Од јануари 2015 година, московјаните добиваат единствен платен документ со големина А4 + (228 за 450 милиметри). Документот е испратен без плик, но преклопен и запечатен на рабовите, со боја блок на социјално значајни информации, униформа за целиот град.

Што значи овој или оној графикон во наплатата? Во горниот дел од документот има информативна единица за пренос на индикации за индивидуални водомери. Содржи код на исплатувачот, презиме, име, покровителство и адреса на живеалиштето, како и претходни читања на мерачот.

Во самата потврда, во горниот лев агол, се отпечати името, презимето и патронимијата на сопственикот или одговорен закупец, подолу - адресата, а под неа - бар-кодот. Наспроти презимето се месецот и годината за која е формирана исплатата, веднаш до адресата е личниот код на исплатувачот (10-цифрена комбинација на цифри). Овој код е потребен при плаќање за комунални услуги во терминали, банкомати или преку Интернет.

Под полињата со износот и местото на потписот и датумот на завршување, се отпечатени името, адресата и деталите на организацијата за управување. Подолу е дадена детална сметка во која се прикажани потрошувачката, тарифите, износот, бенефициите и пресметката за секоја услуга. Ова снабдување со топла и ладна вода, канализација, греење на главната област, доброволно осигурување, ремонт , радио, уред за заклучување, антена, одржување и поправка на станбени простории.

Под табелата со типови услуги се дадени референтни информации: вид на сопственост (сопствен или државен (или општински), вкупен и простор за живеење, број на лица запишани на оваа адреса (наведете ги преференцијалните категории на население одделно), датуми за создавање на ЕНП и последната исплата за услуги.

Како да разликуваме лажен

Во поштенските сандачиња на московјаните паѓаат и лажни сметки. Тие исто така можат да содржат оригинални информации, на пример, адреса и презиме, име и покровителство на исплатувачот. Како да разликувате лажен? Лажниот бар-код е често нејасен, лошо отчукуван.

Вреди да се обрне внимание на примателот. Од јуни 2016 година, оваа ЕНП има нова сметка за финансиски оператор - ВТБ банка, а не Банката на Москва. Споредете ги деталите на примателот со претходната исплата: тие мора да се совпаѓаат.

Се случува во лажниот да е наведен погрешен период на плаќање, на пример, февруари - јуни. Овој ЕНП е формиран за календарскиот месец. Покрај тоа, лажен документ може да не содржи информации за доброволно осигурување, додека во моментот има целата колона за тоа.

Лажниот, за разлика од оваа исплата, не содржи детални податоци за такси и придобивки за секоја услуга во заедницата. Лажниот ЕНП исто така не содржи информации за домување: големината на станот, вкупниот и просторот за живеење, бројот на жители и корисници, формата на сопственост.

Исто така, треба да се предупреди и пониска во споредба со вообичаената цена на услугите. Измамниците очекуваат дека жителите ќе видат мала сума и плаќаат без двоумење. Неопходно е да се фокусираме на вообичаениот износ на плаќање. Покрај тоа, за да се пресмета цената на услугите за домување, проверете ја валидноста на цените и тарифите за овие услуги, како и да се пресмета приближниот износ на плаќање за месецот, можете да го користите онлајн калкулаторот.

Ако имате сомнежи за веродостојноста на плаќањето, контактирајте го центарот Мои документи во вашата област.

Како да се добие пр

Приемите се испраќаат до 15-ти ден од секој месец. Ако документот не пристигна на време, можете да го набавите сами - лично или преку Интернет. Во првиот случај, мора да го контактирате центарот на јавни услуги во вашата област. ЕНП има право на кој било член на семејството регистриран во станбена област. Со потреба да земете пасош. Експертите можат да создадат документ однапред.

Документот може да го добиете во електронска форма . Првата опција е на порталот mos.ru. За да го направите ова, одете во делот "Услуги и услуги" и изберете "Прима и плати еден документ за плаќање (ENP)". Оваа врска може да се најде во деловите „Популарни“ и „Домување, домување и комунални услуги, двор“. Мора да ги наведете кодот на исплатувачот, типот на документот (вообичаен за тековниот месец или долг) и периодот на плаќање (месец / година). Receiveе добиете генериран документ што може да се зачува, печати или веднаш да се плати. со кредитна картичка . Тој исто така ќе биде испратен на вашата лична сметка.

Врз основа на став 10 од чл. 161 од Кодексот за домување на Руската Федерација управната организација е должна да обезбеди бесплатен пристап до информациите: за извршената работа и услугите дадени за одржување и поправка заедничка сопственост станбена зграда; за постапката и условите за нивно спроведување и обезбедување; за нивната цена, тарифите (цените) за потребните ресурси за давање комунални услуги, во согласност со стандардот за обелоденување одобрен од Владата на Руската Федерација.

Во исто време на врската помеѓу друштво за управување а станарите кои ќе наплаќаат за услуги за домување се опфатени со одредбите на Законот на Руската Федерација „За заштита на правата на потрошувачите“. Неисполнувањето на сметките за комунални услуги е кршење на член 10 од законот. Според овој напис, изведувачот мора навремено да му обезбеди на потрошувачот потребните и веродостојни информации за цената и снабдувачот на комуналните услуги. Според ставот 6. Наредба на Министерството за регионален развој на Руската Федерација од 19.09.2011 година N 454, се препорачува платежниот документ да им биде доставен на потрошувачите во печатена форма, освен ако станарите и управната организација не се договорат за друга форма на прием за приемот.

Така, може да се примат сметки: во форма на хартиен документ; на е-пошта ; во вашата сметка на комуналните услуги на страницата ().

Предности за добивање на приемот на домување и комунални услуги во електронска форма:

Потврдата доаѓа на денот на плаќање на фактурата; електронската потврда може да се преземе и повторно да се отпечати во секое време; можете да ја проверите приемот и да ја платите дури и кога сте на долго работно патување или одмор; Можете да примате и да плаќате сметки на вашите најблиски.

Примање на сметки за домување преку страницата

За компаниите за управување и TSZH најлесно и профитабилен начин испраќање на сметки до потрошувачите - во електронска форма, бидејќи ова ги намалува трошоците за печатење и физичко доставување до поштенските сандачиња. Најпогоден начин да го направите ова. готови решенија со лични сметки, за кои, покрај доставувањето на сметки, решени се и голем број на дополнителни задачи . На пример, примање на плаќање за комунални услуги преку Интернет, обработка на апликации за услуга за испраќање итни случаи и други. Можете да прочитате повеќе за ова.

Приемот на сметките преку е-пошта преку ЦСЦ

Ако вашиот дом го сервисира еден центар за порамнување (CSC), тогаш можете да контактирате со соодветната филијала за да примате сметки по е-пошта. Е треба да напишете изјава во која е наведена адресата за е-пошта на која ќе бидат испратени сметки.

Пријавата мора да биде приложена: документ со кој се потврдува сопственоста на станбените простории; оригинал и копија од пасошот на апликантот.

Ако копиите од доставените документи не се заверени на нотар, апликантот треба да ги достави нивните оригинали.

Како да испечатите потврда за комунални услуги

За да отпечатите потврда од личната сметка на комуналните услуги на страницата, мора:
1. Внесете ја вашата лична сметка (најавување и лозинка прво мора да се добијат во Кривичниот законик или Здружението на сопственици на домови).


2. Одете на јазичето „Потврда за плаќање на комунални услуги“.


3. Отворете ја потврдата во посебен прозорец и испечатете.


За да отпечатите потврда од електронски поштенско сандаче следи:
1. Пријавете се во полето за е-пошта на кое добивате сметки и отворете ја вистинската порака.
2. Отворете ја приложената датотека во посебен прозорец.
3. Притиснете го копчето „Печати“ или комбинацијата на копчињата „Ctrl + P“.

Преземете ја приемот на домување и комунални услуги

За да ја преземете потврдата од личната сметка на веб-страницата за домување и комунални услуги, треба да се најавите, да ја отворите потврдата во посебен прозорец за преглед и да кликнете на копчето „Преземи“.

За да ја преземете потврдата од е-поштата, само отворете ја буквата со приложената датотека и кликнете на копчето „Преземи“. Како по правило, сметките се зачувуваат во формат .pdf и ги содржат следниве информации: број на лична сметка на исплатувачот; период на наплата; Целосно име на исплатувачот; адреса; број на регистрирани лица; вкупна површина; информации за компанијата што ги обезбедува услугите (име, детали за контакт, детали за банка); име на комунални услуги што се плаќаат (цена, единици за мерење, долг); обемот на услуги за периодот на наплата; податоци за шалтерите (тековни и претходни читања, тарифа, износот што се плаќа, долг, вкупно); пресметка на услугите; информации за достапноста на субвенциите и придобивките; договор за одложување или плаќање на рати. 1. Користење лична сметка на комуналните услуги на страницата. Производот има удобен и едноставен механизам за внесување на отчитувања на мерачот. Треба да отидете на јазичето „бројачи на податоци“. Во прозорецот што се отвора, имињата на уредите за мерење се веќе пополнети; доволно е само да ги внесете броевите во потребните ќелии.
2. Преку банкарски услуги и терминали за плаќање при плаќање на тековни сметки за домување и комунални услуги.
3. Старомодна верзија - внесете ги тековните читања во примените сметки за хартија и пренесете ги податоците кога плаќате во банка, по пошта или во HOA (CC).

Постојат различни опции пополнување на сметки. Размислете за пример:


Само тековните читања на мерачот се внесуваат во форма без оглед на месецот за кој се плаќа потврдата. Индикациите се прифаќаат за месецот во кој е извршено плаќање. Читањата на бројачите за изминатиот период не треба да бидат наведени (тие се прикажани во колоната „Претходна“).

Тековните читања во согласност со мерачот се запишуваат во цели броеви, без нули од лево.

Ако има повеќе од пет значајни цифри (леви цифри, до запирка во отчитувањата на мерачот), тогаш се пишуваат последните пет цифри до запиртата. Вредностите по запирка не треба да се внесуваат.

По аналогија, метарските отчитувања за гас. Во приемот можете да ја видите оваа колона:

Внесете ги тековните читања на мерачот:

Тековните читања на мерниот уред се вклопуваат во слободните ќелии. Ако гледате одлево надесно на дигитален приказ на бројач за домаќинство, ќе ги видите првите пет цифри (во зависност од шалтерскиот модел, може да има 6 и 4), потоа запирка, проследена со три цифри во црвена кутија. Сите први цифри пред запирка (со исклучок на нули предните) се земени предвид при земање на читања на броила за домаќинство за бензин, броевите по запирка не се бројат.

Размислете како да направите читања за електрична енергија на метар со една стапка. Во приемот можете да го најдете овој формулар за само-пресметка за тековните индикации:

Број на метар

Запишани докази

Тековни читања


ПУ број 98745612


Во колоната „Тековни читања“ се внесуваат броеви според мерниот уред во запирка одлево надесно. Во колоната „Читања во предвид“ веќе се внесени податоците од претходниот месец. Одземаме од тековните снимени отчитувања и ја добиваме потрошувачката, што ја помножуваме со тарифата. Така ја пресметуваме вкупната сума.

Откако ќе примите потврда по е-пошта, најзгодно е да ги пренесете читањата и да ја платите потврдата на Интернет, без да го напуштите работното место или директно од вашиот паметен телефон, додека сте на пат. Алатки за страници за лична сметка

Што значи овој или оној графикон во наплатата?
Како да разликувате лажен?