Реклама
Реклама
Реклама

Дали треба да купите стан?

Ана Моисеева, Сергеј Тихоненко,   Како да купите стан е профитабилен: Поминат минимум - се добие максимална   - М Ана Моисеева, Сергеј Тихоненко, "Како да купите стан е профитабилен: Поминат минимум - се добие максимална" - М .: Алпина објавена , 2014 година

Има луѓе кои сонуваа нов стан со години. Впрочем, ова не е само бетонска кутија со партиции. Кога купуваме дом, задоволуваме подлабоки, поосновни потреби од потребата за ѕидови, подот и таванот. Но, секој знае дека купувањето стан е тежок и ризичен бизнис. Каде да се најде оној кој е најприфатлив во однос на буџетот и околностите? Како да се добие од продавачот најповолни услови? Колку време, напор и нерви ќе треба да се потрошат за купување? Некои купуваат стан за еден месец, други страдаат за половина година, ги избираат сите нови несоодветни опции, добиваат отфрлања од банката, губат платени аванси и тн. Имате шанса да ги избегнете овие страдања! Книгата дава сеопфатни препораки за сите фази на купување на стан во куќа од било кој тип (од нова зграда до уривање) - од пребарувањето на објектот до регистрација на имотните права.

Дали ви треба стан? Дали е потребно сите овие жртви, работа од утро до вечер, заштеда на нови чевли заради панел odnushki во населбите?

Ајде да броиме.

Опција 1. Немате можност да купите стан одеднаш, а вие треба да изберете: кирија или хипотека? Да претпоставиме дека имате пари за минимална почетна рата на хипотека (10%) и можете да платите 40.000 рубли. месечно. Со таков заем, можете да си дозволите: да купите соба во Люблино (13% на годишно ниво за 10 години), или соба во Коломенскаја (14% за 20 години) или соба во Беговаја (14% за 30 години). Трошете ја вашата почетна рата за нов автомобил и дозволете им на истите 40.000 рубли. месечно за станови за изнајмување, добивате друга алтернатива: однушка на Бауманскаја, или еднособен стан на Дмитровскаја, или тристаен стан во Люблино (цените се во времето на пишување на книгата - септември 2013) ...

Дали сè уште сакате да купите стан?

Опција 2. Имате каде да живеете и имате слободни пари. Тогаш изборот е ова: купи стан и изнајмувајте го за смешно 4-5% годишно или инвестирајте ги овие пари во нешто попрофитабилно.

Банкарски депозит на 10-12% на годишно ниво, заеднички фондови (заеднички фондови), благородни метали, вашиот бизнис итн. Што е попрофитабилно?

Всушност, сите овие аргументи и жонглирање со броеви многу ги сакаат луѓето кои немаат можност да купат стан. Таквиот премин е особено популарен: за цената на московскиот Хрушчов може да купи луксузен замок на брегот на Пацификот и да легне во некоја импровизирана палуба од утро до ноќ!

Но, кога ќе се појави можноста за купување на вашиот дом, сите стари аргументи веднаш одат некаде. И постои само желба: "Сакам!" Неизвесен, нелогичен, само сака, тоа е сè. Бидејќи станот не е само бетонска кутија со партиции. Купување домување, луѓето ги задоволуваат нивните многу подлабоки, основни потреби од потребата за ѕидови, подот и таванот.

Вашиот дом е:

  • Слобода. Способноста да се живее како што сакате и да не зависи од другите.
  • Стабилност, доверба во иднината.
  • Нова фаза, ново ниво во животот, знак на растење и независност.
  • Постигнување, чувство на самообврзност и успех.
  • Заложбата за силно семејство (потврдена од статистиката: семејствата со нивно домување се разведуваат поретко. Заедничката хипотека ги држи семејствата дури и подобра од заедничките деца).
  • Сигурен извор на пасивни приходи.
  • Обезбедување на иднината за децата.
  • Со вистинскиот пристап, сепак е многу профитабилна инвестиција.

Дали горенаведената објективна реалност или илузија? Мислам дека 50-50. Отстранливите станови и недостатокот на кредит даваат не помалку слобода, само уште еден. Станот не помага спаси љубов. Растењето и да стане успешен е можно без недвижен имот. И така натаму.

Како да се разбере дали навистина ви е потребен сопствен стан или дали е оваа набавка наметната од вас однадвор (роднини, сопружници, јавното мислење)?

Ние нудиме мал тест.

Прочитајте ги следните изјави и проверете ги оние со кои се согласувате:

1. Дали имате или планирате да имате деца.

2. Имате на располагање најмалку 30% од вредноста на потенцијалниот стан.

3. Ако планирате да земете заем, тоа ќе биде изводливо за вас (не повеќе од 30% од месечните примања).

4. Не можете да застанете да се движите, и сте задоволни од можноста да живеете десет години на едно место.

5. Не ви се допаѓа куќиштето во кое живеете сега.

6. Вие не сте перфекционист и сте подготвени да ги почитувате значајните недостатоци на идното домување. (Само еден милијардер може да си дозволи совршено сместување.)

7. Вие се согласувате дека домувањето ги има сите (или речиси сите) на бенефициите наведени погоре.

8. Вие ги проучувавте финансиските пресметки на почетокот на овој дел и во движење пронајдовте многу контра-аргументи.

9. Вие навистина го цениме удобноста и веќе планиравте детално внатрешноста на вашиот иден стан.

10. Вие навистина сакате да купите стан!

Ако одговоривте со "да" на помалку од шест прашања, можеби нема потреба од сопствен стан. Снимајте поевтино, и поинтересно! Авантурите и непознатото ... Но, ако меѓу вашите одговори "да" доминираат, отфрлете ги сомнежите и купувајте! Вашиот стан е неспоредлива позитивна емоција! Точно, точно.

"Неодамна, британските научници направија уште едно сензационално откритие. Излегува дека купувањето имот е штетно за здравјето. Според нив, купувањето или продавањето на стан е толку многу стрес за телото што некое лице старее од тоа - во просек од две години по една трансакција. И надворешно и на сопствените чувства. Некои од симптомите на договорот се губење на косата, губење на меморијата и намален сексуален нагон. " (Извор: Newsland.ru)

Јас (Ана) мислам дека тоа не е прашање на стрес (има ли мал стрес во нашиот живот?). Само купување на дом е важна фаза во животот на една личност, како, на пример, бракот или децата. Од серијата "се смири". Се разбира, важна одлука, одговорност, грижа не се млади.

Мајката на три деца се чувствува постара од безгласниот колега. Оженет човек, по правило, изгледа постар од невенчаниот, итн. И со станот. Се грижи за заемот и новите завеси, се разбира, принудени да растат, но нема ништо лошо во растот. Главната работа е да се направи тоа на време (види го погоре) и да не се задржуваме на тешкотии.

Каде да се најде оној кој е најприфатлив во однос на буџетот и околностите?
Како да се добие од продавачот најповолни услови?
Колку време, напор и нерви ќе треба да се потрошат за купување?
Дали ви треба стан?
Дали е потребно сите овие жртви, работа од утро до вечер, заштеда на нови чевли заради панел odnushki во населбите?
Дали сè уште сакате да купите стан?
Што е попрофитабилно?
Дали горенаведената објективна реалност или илузија?
Како да се разбере дали навистина ви е потребен сопствен стан или дали е оваа набавка наметната од вас однадвор (роднини, сопружници, јавното мислење)?
Има ли мал стрес во нашиот живот?