Реклама
Реклама
Реклама

Во Русија, трошоците за живот опаднаа. А што е со Украина?

  1. Две години со санкции: резултати
  2. Украина: Долгови на мандатот на Цунами и Пит Ел
  3. Злато Полуботка како национална идеја, или зошто на сите ни треба?
  4. „Порошенко нè продаде на Турците и Арапите“: поговор за посетата на претседателот на Украина на Турција


„Lifeивотот станува поскап, бабите се поевтини“ - се чини дека оваа фраза ја изговори херојот на некоја стара, сè уште Советска, комедија, според мене, „Генијот на измамата“ со Абдулов во насловната улога. Во моите рани години, главната порака на комедијата беше едноставна за мене - не играј коцкање со државата, почитувај го криминалниот законик и заработувај пари за мермерно месо и Вдовица Кликкот. Ако верувате во некаква социјална состојба, ќе умрете во старечки дом.

Во текот на следната четвртина од овој век, оваа биографија беше надредена на животното искуство на живеење во држави со различен степен на развој на капитализмот. До она што нашите либерали го нарекуваат социјално.

Русија По дефиниција, не може да бара држава со добро воспоставена економија. Потенцијалното богатство, сите видови „докажани резерви на суровини“ и други потенцијални можности во тековната реалност не менуваат ништо. Русија и нејзините граѓани имаат долго и тешко време да го направат својот чекор напред. Во меѓувреме ...

Досега, владата на Медведев го намали минимумот на егзистенција по глава на жител за четвртиот квартал на 2015 година за 2,28% - во просек на 9 илјади 452 рубли. Се намали за 221 рубли. споредено со третиот квартал (9 илјади 673 рубли.). „Намалувањето на овој индикатор е поврзано со намалување на цената на храната како дел од минимумот на егзистенција.“

Сè уште има многу бројки во резолуцијата на Кабинетот објавена на официјалниот Интернет портал за правни информации, но ова е доволно за да се разбере што се случува. Реакцијата на населението на Русија се очекува - луѓето се налутени. Какво е „намалувањето на цените“ кога сè оди нагоре?

Истражувачкиот холдинг „Ромир“ ги објави резултатите од студиите за просечни проверки за февруари 2016 година. Излегува дека просечниот жител на Русија кога отишол во продавницата во февруари оваа година, во споредба со јануари, потрошил 13,5% помалку - 499 рубли.

Две години со санкции: резултати

Ваквите трошоци соодветствуваат на показателите од пред две години, кога цените беа пониски и беше можно да се купат повеќе од петстотини рубли. Објавена е уште една фигура важна за разбирање: во супермаркетите просечната сметка беше пробиена во износ од 887 рубли, за прв пат од крајот на 2013 година, паѓајќи под 1000 рубли.

Бесмислено е да се расправаме со очигледното - стандардот на живеење на просечен Русинка опадна. Но, за да разберете каков вид пад, потребен ви е страничен поглед. И за ова, просечниот жител на некогаш братска Украина е идеално прилагодена, сега настојувајќи да се храни во добро хранета и богата Европа. Сепак, повеќе за тоа подоцна.

Да ве потсетам дека руските либерали не се уморни да ја ставаат Украина како пример за Русија. Таму ги исфрлија оковите на „лажичката“, „се ослободија од рускиот јарем“ и само привремените потешкотии ги одвојуваат жителите на Незалежанаја од голот. Истото на кое треба да се стреми секој Русин.

Јас се осмелувам да ве потсетам на тоа Украина - не Молдавија, а не Грузија. Тоа беше најбогатата република на Унијата, заземајќи географски многу поволна позиција, со одлична (во споредба со Русија) клима, најбогата црна земја во светот, сопствен гас, најголема светска рибарска флота, развиена индустрија и патна инфраструктура. Плус, од СССР, за разлика од Русија, новонастанатата независна држава се ослободи без денар на долг. Идеален за целосен живот.

По четвртина век, просечната плата на жител на Украина е нешто помалку од 150 американски долари. Да, тие сè уште сметаат таму во долари, затоа што целиот живот се одредува според стапката на локалната валута на хривнија кон американскиот долар. СИТЕ живот и сите цени - од цената на леб до бензин и комунални услуги. Иако нафтата се произведува во оваа земја, има седум свои рафинерии (повеќето од нив не работат, како и сите други големи претпријатија).Значи, со сегашна стапка од 150 американски долари во Русија - околу 10,5 илјади рубли. Многу блиску до самата цена на живот, што премиерот Медведев ги намали дури и повеќе. Патем, оваа просечна украинска плата е скоро еднаква на минималната егзистенција за работоспособно население на Русија - 10 илјади 187 рубли.

Украина: Долгови на мандатот на Цунами и Пит Ел

Јас не ја споредувам конкретно со просечната плата во Русија на 32-33 илјади - разликата е премногу голема. Треба само да разберете дека минималната егзистенција во Русија е просечна плата на еден украински, што огромното мнозинство од населението не го добива. Како и во Русија, се разбира. Но, Русинот од просечната руска плата до минимумот за егзистенција е долг пат - повеќе од 20 илјади рубли, а поранешниот просечен брат е нула - тој веќе е на работ на глад.

Ова обично е проследено со приговор дека цените во Украина се значително пониски од руските. Еднаш. Но, денес мора да започнеме со фактот дека одењето во Европа и свето исполнување на барањата ММФ , Украина остро ги зголеми цените за комуналните услуги. Како резултат, обичен двособен стан во обичен украински град (не во Киев) чини околу 100 долари месечно. Најевтиниот „Хрушчов“ со најниски тарифи, во кој се инсталираат мерачите апсолутно сè и заштедуваат сè, исто така, чини двајца жители малку повеќе од 50 американски долари месечно.

Вкрстено поврзување под трошоци: SDPT - комунална - 1.57 UAH. за 1 кв.м. простор за живеење; собирање ѓубре - 11,50 од првото регистрирано лице; греење - 16,77 UAH. за 1 кв.м. простор за живеење; топла вода - 39,05 на 1 кубен метар; ладна вода - 11,48 на 1 кубен метар; гас - 64,69 UAH. за две лица во стан со еден шпорет на гас; телефон - 44,59 - месечна претплата. Што значи да се трошат за две простории половина, па дури и две третини од заработката (имено, заработката), секој жител на Русија може да се оцени.

Willе си дозволам да се споредувам со Крим, и како што велат мештаните: „Цените не се променети“. Две одделни големи простории на првиот кат на приватна куќа со заедничка кујна, тоалет и туш, сите трошоци, вклучително и чистење и промена на постелнина (ох да - плус градина), пет минути од морето, чинеле 4,5 илјади рубли. месечно, ако ги стрелате овие куќи од мај до октомври. Во живо преку целата година - ќе биде уште поевтино. И овие не се комунални трошоци - тоа е, исто така, дело на сопствениците и нивниот профит!

Ок, Крим. Другарката живее во двособен „сталинистички“ стан во Москва (метро Первомејска). Оваа зима, сите плаќања за комунални услуги изнесуваа 4,5 илјади рубли. Во Москва! Помалку од половина од минимумот за егзистенција во Русија! И две третини од просечната плата во Украина.

Сега за цените. Бензинот во Украина е двојно поскап. Машините исто така чинат многу повеќе - ова не е за просечниот украински. Подобро е да се зборува за дневно. Од минатата зима, месото 100 км од Москва падна во цената и е многу значајно - од 280-300 на 216 рубли. Ова е свинско свинско месо во супермаркетот, на пазарот во селото и во излезната штанд на фабриката за месо.

Во Украина (пријавено од Одеса) цените се како што следува (ќе ги цитирам најевтините цени во хривнија по стапка од 27 UAH за 1 долар):

- сончогледово масло 1л. - 24.08;
- леќата Зирка - 29,98 на 1 кг;
- irkирка ориз - 14,28 UAH на 1 кг;
- oито жито Зирка - 5,28 UAH. за 1 кг;
- гриз Седум - 7,35 на 1 кг;
- Мајски чај 50 g - 16,77 UAH;
- Седум брашно - 7,99 UAH по кг;
- Седум тестенини за 500гр. - 6,95 UAH;
- јајца - 2,87 на 1 парче ;;
- млеко - 12 UAH за 1 литар;
- Леб од бел ручек - 7,70 на 900 грама.

Нагласувам - ова се најевтини производи, а не „трајни тестенини“, а не јајца Ц0. Како и да е, дури и ваквите јајца во локална продавница денес чинат 60 рубли, а не најевтиниот голем чај „Мајски чај“ - 34 рубли. (во Одеса - повеќе од 90 рубли.). За сите увезени производи - дури и за такви специфични како течноста за контактни леќи, цените во Украина се двојно повисоки отколку дури и во Москва.

Злато Полуботка како национална идеја, или зошто на сите ни треба?

Единствениот и безусловен плус е тоа што денес патувањето во градски и приградски превоз во Украина е поевтино отколку во Русија.

Значи, братските соседи вчера успешно се преселиле во ЕУ навистина преживуваат. Делумно, зависта е што ги одредува русофобичните и омразни плачења од таму, што произлегуваат од најбесните и неодговорни џемпери на Мајдан.

За сите овие споредби, обичен жител на Русија може да тврди дека е бесмислено да се спореди неговиот живот со идиоти кои ја уништија својата земја - треба да се стремиме да живееме според европските квалитети. Но, работа е дека Украина се стреми кон нив веќе 25 години. Покрај тоа, Европската унија цело време зборува за успехот на овој пат. Фактот дека „малку повеќе, малку повеќе. Последната борба е најтешка ... “.

Еве само поголем број на жители во урнатините на Украина се сеќава на следната линија на оваа песна: „И јас сум во Русија, сакам да одам дома ...“.

Нема потреба да се стремиме кон Европа, драги мои жители на Русија. И, исто така, да се спореди вашиот животен стандард со оној за кој ви е кажано или што е видливо од прозорецот на туристичкиот автобус. Таму нема „држава на благосостојба“ и никогаш не.

Само еден пример од животот на моите блиски пријатели, кои постепено се преселија во Португалија. Првиот пред околу 13 години, замина 40-годишниот татко на семејството - хирург од екстра-класа, доктор. За 5 години, работејќи како градинар и работник 18 часа на ден, тој ја киднапирал својата потврда за диплома и квалификација и почнал да работи како лекар, влечејќи ја неговата сопруга (исто така лекар) и ќерка од средно училиште.

До кризата во 2008-09 година, тие беа типично успешно семејство со висока плата. Работеа како проклети, без скоро никакви денови одмор, бидејќи сите околу себе купуваа на кредит мала 3-катна куќа и автомобил. Одлучувајќи каде ќерката ќе оди да студира, подобро е, се разбира, во Англија - во Кембриџ.

После кризата, државата собра даноци и ја намали големината на маргиналниот приход на семејството, по што даночната стапка нагло се зголемува. Во исто време, сите држави на ЕУ ја ограничија можноста да заработат дополнителни пари на нивната територија за граѓаните од соседните земји. Па, се случија и сите наши проблеми - цените растат, заработувачката не е, има проблеми со работата и мора да плаќате заеми. За Кембриџ мораше да заборави. На патувања во историската татковина - исто така. Со цел да се вратат заемите и да се плати за образованието на нивната ќерка во Италија (поевтино таму), луѓето работат две работни места, а за време на викендите тие работат и малку.

„Порошенко нè продаде на Турците и Арапите“: поговор за посетата на претседателот на Украина на Турција

За обичен набудувач, сè е во ред - замок, неколку пати годишно за 3-7 дена некаде на Алпите, во Париз, на Малдиви. Добар, просперитетен живот, 160 илјади евра годишен приход на семејството. Убавина !!!

И работи 16 часа на ден. И нема викенд, освен за истите патувања. И постојаниот страв од заболување - тогаш катастрофа, доцнење на заеми, несреќа ... Тие се веќе над 50 години, има уште 15 години пред ваквата работа. Поблиску до 70 нови Европејци ќе имаат можност да живеат мирно во нивниот двор и да патуваат во татковината.

Значи, не треба да се стремите кон странските земји - тие не очекуваат од нас таму. Полесно и подобро е да ја градите својата иднина во вашата татковина. И за ова, неопходно е да се обвини владата и да се лути за падот на животниот стандард, да се пишува за корумпираните службеници и да се фати митото.

Сето ова мора да го направиме самите и дома. Во слободното време од главната работа. Без Мејдан и револуција. Тогаш за десет години, без оглед какви санкции и кој ќе се однесува за нас, животот ќе биде многу подобар од сегашниот.

Запомнете како сите живееле во Русија пред само 15 години. И 20? Дали ја знаете разликата помеѓу одговорите од Русија и Украина? Во Украина, тогаш тие живееја добро и мирно, но денес тие се лоши и во војна. Во Русија, сè е токму спротивното. Овие држави се движат во спротивни насоки.

Украина се деградира, се движи, се чини, кон Европа. Со целосна поддршка на Западот.

„Добро е таму, но не треба да одам таму“.

Автор:

Претплатете се на каналот на Стокфикок да биде првиот што ќе дознае за главните вести и поголемите настани во денот.Какво е „намалувањето на цените“ кога сè оди нагоре?
Злато Полуботка како национална идеја, или зошто на сите ни треба?
И 20?
Дали ја знаете разликата помеѓу одговорите од Русија и Украина?