Реклама
Реклама
Реклама

Како да направите потпис на некој документ. Вметнете потпис во MS Word документ

 1. Метод 2. Како да вметнете потпис во Word документ
 2. Направете потпис во Microsoft Word 2010
 3. Постои втора опција да се направи потпис во Word 2010
 4. Единствен случај: глетка
 5. Вметни во документ

За првпат по многу години морав да користам дигитален потпис во текстот на текстот на мојот Word. Ако не беше итна потреба, никогаш нема да знам за достапноста на таква можност. Microsoft Word Го користам околу 10 години и никогаш не сум се сретнал со EDS (електронски дигитален потпис). Морав да поминам низ сите опции на документот. По 15 минути од пребарувањето, најдов функција да се направи потпис во Word. Сега ќе го споделам со вас.

Можете дигитално да го потпишете Word во било кое место во документот. За да го направите ова, треба да ја активирате потребната зона со курсорот на глувчето, а потоа продолжете да ги извршувате дејствата наведени од мене.


Метод 2. Како да вметнете потпис во Word документ


Појасно овој процес е прикажан во ова видео:

Направете потпис во Microsoft Word 2010

 1. Сега како за Microsoft Office
 2. Изберете ја опцијата "Датотека", потоа кликнете на "Детали".
 3. Обележете го ливчето "Додај дигитален потпис."
 4. После тоа, треба да изберете сертификат за потпишување и да го потврдите вашиот избор.
 5. Сè, потписот ќе се појави на документот Word 2010.

Постои втора опција да се направи потпис во Word 2010

 1. Одете до ливчето "Вметни", потоа во лентата за кратенки, одберете ја иконата "Стринг за потпис на Microsoft Office".
 2. После тоа ќе се отвори прозорецот за поставувања на потписи. Мора да ги внесете вашите иницијали, позиција и адреса е-пошта .
 3. Потоа, кликнете "Ok" и EDS се појавува на документот.

Овој процес може детално да го видите во ова видео.

Потпишувањето на фајлови користејќи дигитални потписи станаа вообичаени за претприемачите. Но, сепак, многу новодојденци имаат прашање за тоа како да потпишат Vord документ на ЕДС. Најчесто, кога треба да работиме со EDS, се среќаваме со MS Office. Но, прво вреди да се пронајде што е овој елемент во компјутерските документи.

Овој концепт вклучува виртуелен објект со кој можете да го идентификувате авторот кој го создал. Соодветно на тоа, помага да се обезбеди автентичност и интегритет на дигиталната датотека. Во зависност од она што го користите EDS, со овој модерен начин за заштита на авторството исто така ќе можете да ги следите последователните промени во содржината на извештајот. Затоа треба да знаете како да направите електронски потпис во Словото.

Пред да дознаете како да го потпишете ЕДС Word документ Вреди да се почне да се создаде. Потоа создадете линија за потпис, и само по тоа - самиот потпис ќе се појави.

Во зависност од софтверот што го користите, процесот на потпишување Word датотека може да има некои разлики, но суштината ќе остане иста. Размислете за редоследот на дејства препорачани за 2007 верзија на програмата.

За да ја додадете потребната линија во Microsoft Office, потребно е:

 1. Поместете го курсорот така што ќе биде на местото каде што сакате да вметнете линија со автограф на вашиот компјутер.
 2. Отворете го прозорецот "Внеси" и кликнете на групата "Текст". Потоа курсорот е поставен веднаш до колоната на менито "Потпис". Изберете и кликнете на "String String Signature String".
 3. После тоа, ќе треба да направите поставувања во прозорецот што ќе се отвори, односно да наведете информации за лицето кое ја потпишува датотеката.
 4. Доколку е потребно, можеби ќе треба да креирате друга линија за да посочите дополнителен потпис (во овој случај, следете ги горенаведените точки).

Единствен случај: глетка

За да потпишете линија, ќе треба да ја изберете самата линија за дигитален потпис. За да се спроведе таква акција, како да се потпише електронски документ EDS, треба да го отворите прозорецот "Потпис" и да направите една од следниве постапки:

 • Изберете го саканото име веднаш до X.
 • Исто така, кога ќе кликнете на функцијата "Избери слика", можете да примените слика од вашиот EDS.
 • Доколку користите таблет компјутер, ќе имате можност да додадете рачно пишување.
 • Ако имате посебен софтвер за дигитални потписи, можете едноставно да кликнете на копчето "Sign".
 • Ако се прашувате како сè уште можете електронски да потпишете Word документ, треба да бидете свесни за друга опција. Можете да станете креатор на невидлив потпис кој нема да биде прикажан. Но, ако ја отворите линијата "Потпис", која се наоѓа на дното на екранот на статусната лента, ќе се прикаже.

Покрај информациите за тоа како да се регистрирате во електронски документ, треба да знаете за специјално развиен софтвер, чија задача е да ги контролира сертификатите за дигитален тип и спроведувањето на крипто-операциите. Таквиот софтвер може да го олесни процесот на потпишување на датотеки со дигитален удар. Предноста на оваа програма е тоа што може да се користи за потпишување на датотеки од различни формати, како и архиви или датотечни пакети. Користејќи го исто така е можно да се стави армирано и дополнително ЕДС.

Електронското управување со документи е во конфликт со принципот дека договорот или други важни текстови треба да бидат потврдени со читлив и недвосмислено идентификуван автограм. Долго време немаше решение за овој проблем. Постепено, технологијата EDS, електронски дигитален потпис, стана популарна, па дури и неопходна во некои области. И иако не сите обични корисници знаат и го користат, Microsoft има вградена поддршка за оваа технологија во своите апликации за обработка на документи.

Официјалните документи мора да бидат автограмирани

Покрај ратификацијата на договорите, EDS исто така се користи како алатка за проверка на автентичноста на електронските пораки, макроа и сл. Механизмот за верификација се имплементира преку технологии за шифрирање со приватен клуч, кој додава безбедносни и точки на крипто-отпор. Неговата употреба гарантира недвосмислена идентификација на лицето кое го користело. Исто така ја "запечати" добиената датотека, бидејќи не можете да направите промени во текстот без повторно да го потпишете. И "неповторливост". Значењето на второто е дека авторот на документот не можеше да се одрече да биде вклучен во неа. Ова е важно во корпоративната (и не само) опкружувањето.

Вметни во документ

Можете да ја потврдите содржината на вашиот EDS документ ако не е задоцнета и нејзиниот сертификат или сопственикот не е компромитиран. Потоа, нема пречка за користење на оваа алатка. Office апликации кои ја поддржуваат оваа технологија, што е Word и Excel, проверете го вметната потпис за сите овие функции. Само со позитивен резултат тие можат да верификуваат текстуална датотека со нејзина помош. Таквата проверка служи како доказ за валидноста на автографот, не само за авторот на документот, туку и за оној на кого е наменет. Принципот на взаемна безбедност и ја наметна оваа технологија.

Пред да вметнете дигитален потпис во Word, осигурајте се дека ги исполнува сите наведени барања. За да вметнете посебна област за да вметнете дигитален потпис, отворете го документот во Word, ставете го курсорот на вистинското место и одете во табулаторот "Внеси" во лентата за поставки. Таму ви треба групата "Текст", само ќе има копче "Потпис" во него. Со кликнување на него, ќе отворите паѓачко мени во кое треба да изберете "String String Signature". На местото каде што е поставен курсорот, регионот ќе се вметне. Во исто време, дијалог за поставување ќе се појави на екранот во кој може да го внесете името на некое лице ако е потребно. Ова лице мора да ја верификува текстуалната датотека, насловот и адресата за е-пошта. Исто така, ако имате какви било коментари или инструкции за потпишувачот, тие треба да бидат внесени во полето "Упатства" во истиот дијалог. Во моментот кога ќе кликне на линијата за наслов, вашите коментари ќе се појават во скокачки прозорец. Ова е многу погодно кога не сакате да го снемате форматирањето во документот, да пишувате дополнителен текст во него или да правите друга датотека или белешка со објаснувања. Ако ви треба потписникот за да го оставите одговорот на нив, во истиот дијалог прозорецот, проверете го полето со соодветна дозвола. Во тој момент, како што ќе вметне автограм во документот, Словото ќе му даде можност да го напише своето до вашиот коментар. На овој начин, Мајкрософт ги проширува можностите на својот процесор за групна обработка на датотеки.


На овој начин, Мајкрософт ги проширува можностите на својот процесор за групна обработка на датотеки

Сите во истиот прозорец, можете да додадете датум, тоа ќе биде прикажано во линијата за потпис. Ако треба да има неколку такви области, тогаш ќе биде неопходно да се повтори оваа постапка онолку пати колку што е потребно, секој пат кога ќе ги пополните потребните полиња, доколку е потребно.

Сега дојде до ова прашање од потпишувачот. За да го вметнете вашиот EDS во областа за потпис, отворете го документот и кликнете со него со левото копче на глувчето. Овој клик ќе ја нагласи линијата и ќе ви даде автографско поле за внесување. Сега можете или да го напишете вашето име со цел да внесете печатена верзија на EDS или да наведете во дијалогот за избор автограмирана слика на тврдиот диск. И еден и друг ќе го започне процесот на верификација за наведениот потпис, како што споменавме на почетокот на статијата, а со позитивен резултат, копчето за потврда ќе се појави директно во прозорецот Word. Со кликнување на него, го потпишувате документот. За сопствениците на таблети постои друга опција. Користејќи ги предностите на екранот на допир, ставете електронски потпис, како што се користи, со удар на пенкало, само во тој случај ќе се замени со игла. Сепак, треба да се има на ум дека сликата во овој случај не треба да се разликува од онаа што ја наведовте при регистрација, што може да биде тешко. Современата технологија на одобрение за отпечатоци исто така постепено почнува да се користи во механизмот EDS, но Word сè уште не доби соодветно ажурирање.


Современата технологија на одобрение за отпечатоци исто така постепено почнува да се користи во механизмот EDS, но Word сè уште не доби соодветно ажурирање